Žaga z lokom

Poleg žaginega lista potrebujemo še upogljivo palico in kos tršega lesa za izdelavo zatičev. Uporabili smo svežo, ne predebelo leskovo palico (lahko tudi vrbovo ali podobno). Pozimi je les manj prožen kot spomladi, zato moramo biti pri upogibanju palice nekoliko bolj previdni, da palice ne zlomimo. Palico postopoma upogibamo preko kolena (preko stegna ali poljubno) in pri tem spreminjamo točko upogibanja (puščice). Če je mogoče, za upogibanje uporabimo nekoliko daljšo palico, ki jo na končno dolžino skrajšamo po upogibanju.

12 Dogodivščina Naredi sam - Žaga - RevijaTabor_december_2013_naredisam01

Palico na obeh straneh previdno in varno razcepimo. V razcep namestimo žagin list, namesto vijaka pa uporabimo lesen zatič, ki ga vtaknemo v luknjo na žaginem listu. Ta zatič “sede” v utor, ki smo ga naredili na zunanji strani palice.

12 Dogodivščina Naredi sam - Žaga - RevijaTabor_december_2013_naredisam02

Zatiča najlažje naredimo iz primerno debele (najbolje suhe) palice trdega lesa. Če pri izdelavi zatičev uporabimo način, kot ga vidimo na Sliki 2c, pazimo, da palico s palcem podpremo izven smeri, v katero zdrsne nož (rumena puščica; primerno za izkušene uporabnike noža). Za mlajše in manj izkušene je boljše, če zatiča odrežemo na primerni podlagi

Ko palico upognemo in žagin list z zatičem zataknemo v razcepljen konec palice, je žaga narejena in pripravljena za uporabo.

12 Dogodivščina Naredi sam - Žaga - RevijaTabor_december_2013_naredisam03         12 Dogodivščina Naredi sam - Žaga - RevijaTabor_december_2013_naredisam04