Usnjena nožnica

Za izdelavo enostavne nožnice potrebujemo primeren kos usnja, vrvico za šivanje, šilo in dve igli za šivanje usnja (Slika 1).

03 Dogodivščina Naredi sam - Usnjena nožnica RevijaTabor_marec_2014_naredisam01

Usnje najprej z ostrim “olfa” nožem odrežemo na približno obliko nožnice, ki smo si jo zamislili (Slika 2a). Usnje, ki smo ga uporabili, je neobdelano kravje usnje debeline približno 3 mm. Preden ga pregibamo v želeno obliko (Slika 2b), ga namočino v toplo vodo, da se zmehča. Ko se posuši, zalepimo in prišijemo zavihek, namenjen za nošenje nožnice na pasu (Slika 2c, puščica), saj kasneje, pri zašiti nožnici, to ni več mogoče.

Preden se lotimo šivanja nožnice, pripravimo košček usnja (Slika 2a, 2d, 2e, puščice), ki ga bomo prilepili in všili med stranici. Na Sliki 2d vidimo ta košček usnja namazan z lepilom, na Sliki 2e pa je že prilepljen na stranico in pripravljen, da prilepimo še drugo stranico. Uporabimo lepilo, ki je primerno za lepljenje usnja, tehnika lepljenja je odvisna od lepila.

03 Dogodivščina Naredi sam - Usnjena nožnica RevijaTabor_marec_2014_naredisam02

Na Sliki 2f vidimo zlepljeno nožnico, pripravljeno za šivanje. Pred šivanjem označimo točke, kamor zabadamo šilo, da so šivi enakomerni. Točke naredimo z ravnilom in pisalom, lahko pa si pomagamo z doma narejenim pripomočkom (puščica na Sliki 2f). Pri šivanju uporabimo usnjarsko sintetično povoščeno vrvico (lahko uporabite kaj podobnega) in dve igli s topima konicama. Najprej s šilom naredimo luknje (Slika 3a), šivamo pa tako, da izmenoma vtaknemo obe igli v isto luknjo, vsako z druge smeri (Slika 3b). Šivanje zaključimo tako, da na koncu naredimo še dva šiva nazaj in vrvico odrežemo.

03 Dogodivščina Naredi sam - Usnjena nožnicaRevijaTabor_marec_2014_naredisam03

Rob nožnice obrežemo ali zbrusimo z brusilnom papirjem na končno obliko in nožnica je gotova (Slika 4a). Po želji jo še namažemo z lanenim oljem ali z drugim sredstvom za vzdrževanje usnja (Slika 4b). Seveda pa jo lahko tudi pobarvamo.

03 Dogodivščina Naredi sam - Usnjena nožnica RevijaTabor_marec_2014_naredisam04