Švedska bakla

“Švedska bakla” je zelo učinkovit način kurjenja ognja na razmočenih tleh po dolgotrajnem deževju, ko je težko najti suho kurjavo. Že iz imena vidimo, da ta način kurjenja ognja uporabljajo v Skandinaviji, kjer je pogosto težko najti dovolj suha tla za ognjišče.

12 Dogodivščina Naredi sam - švedska bakla RevijaTabor_december_2012_naredisam01

Na Sliki 1 vidimo tri različne izvedbe “švedske bakle”. Najbolj enostavno je, da v leseno klado z motorno žago zarežemo nekaj navpičnih zarez (tri ali štiri), ki se križajo na sredini (Slika 1 levo). Ker motorne žage nimamo vedno na voljo in ker je delo z njo nevarno, se mi zdi boljše, če leseno klado s sekiro razcepimo na več kosov, ki jih nato na spodnjem koncu povežemo (Slika 1 desno). Za taborniško uporabo je mogoče najbolj primerno, da “švedsko baklo” naredimo iz več suhih debelejših palic, ki jih povežemo med seboj (Slika 1 na sredini in Slika 2). Za vezavo smo uporabili vrbove šibe, je pa navadna vrv iz konoplje povsem v redu.

12 Dogodivščina Naredi sam - švedska bakla RevijaTabor_december_2012_naredisam02

Princip delovanja je zelo enostaven. Klado postavimo na podlago tako, da je zgornji del nekoliko razprt. Če je med poleni premalo prostora, bomo težko zakurili, če pa so polena preveč razmaknjena, bo ogenj prehitro gorel. Med razprta polena zatlačimo netivo in suho dračje (tako kot pri piramidi) in prižgemo. “Švedske bakle” na slikah smo prižigali v novembru, en teden po poplavah, ko je bilo zelo težko najti kolikor toliko suho dračje, zato smo si pri prižiganju pomagali s smrekovo smolo.

Dobro pripravljena “švedska bakla” gori z močnim plamenom in malo dima, to pa zato, ker ogenj dobiva zrak preko stranskih rež od spodaj in pride do vleka zraka, podobno kot v dimniku (Slika 2).”Švedsko baklo” na Sliki 2 smo uporabili tudi za kuhanje. Kotliček z vodo za čaj smo postavili neposredno na ogenj in voda je zelo hitro zavrela.