Šege in navade na Wood Badge tečaju

Dvig in spust zastave

Na Wood Badge tečaju se zastavo (slovensko in taborniško) dvigne ob začetku tečaja in spusti ob njegovem zaključku. Ob dviganju in spuščanju se pojeta tako slovenska kot taborniška himna.

Petje taborniške himne

Taborniško himno pojemo ob jutranjem in večernem zboru in ob prižiganju večernega ognja.

Zamenjava rutk

V prvem zboru udeležencem tečaja mentorji zamenjajo rutke s posebnimi rutkami tečaja. V zadnjem zboru spet dobijo nazaj svoje stare rutke. Udeleženci tečaja rutke tečaja vzamejo s seboj domov, ko se vrnejo na drugo usmeritev tečaja, jih zopet prinesejo s seboj.

DSC_0194

Jutranje bujenje

Vsak vod je zadolžen, da vsaj eno jutro pripravi jutranje bujenje za ostale udeležence in vodstvo, ki naj bo prijetno in vsako jutro drugačno.

Jutranje uglaševanje

Jutranje uglaševanje je namenjeno vodom ali tečajem, da začnejo svoj dan na prijeten in čim bolj drugačen način (masaža, plavanje, igrice, branje …).

Jutranja misel

Vsak vod je zadolžen, da vsaj en dan v jutranjem zboru pove svojo jutranjo misel, ta je lahko čisto banalna, lahko pa ostalim odkrije globine nepoznane misli.

DSCF5258
 

Zbor in prihod v zbor

Udeleženci morajo imeti v zboru oblečeno urejeno taborniško uniformo in stojijo mirno (brez premikanja, govorjenja, žvečenja …). V zbor prihajajo po tečajih v posebnih čim bolj izvirnih formacijah.

Večerno vrednotenje

Vrednotenje po vodih poteka prav vsak dan. Gre za vrednotenje vsebine, predavateljev in splošnega počutja tečajnikov. Poleg tega, da lahko že sproti rešujemo izzive, ki padejo čez gozdnato pot, vrednotimo tudi zato, da utrdimo in dodatno usmislimo vsebino, ki smo jo obravnavali čez dan.

DSCF5304
 

Vabilo na obroke

Na Wood Badge tečaju je navada, da udeleženci ene usmeritve tečaja na čim bolj izviren način povabijo udeležence drugih usmeritev na večerjo, ki jim jo sami pripravijo.

Pozdrav ognju

Ob prižiganju tabornega ognja se zapoje himno, ko plamen doseže brinovo vejico.

Večerni program

Večerne programe si udeleženci tečaja organizirajo sami. Kako in zakaj? Vsako leto drugače.

DSC_0557
 

Zaključek programa ob ognju

Po končanem programu ob ognju vodja tečaja vstane, naredi se krog in zapoje pesem Dan je šel. Pri tem se udeleženci na poseben način primejo za roke, ob zaključku si zaželijo Lahko noč in odidejo spat.

Dvodnevna akcija / Bivak / Avantura

Med Wood Badge tečajem gredo tečajniki na dvodnevno akcijo. Vsaka usmeritev tečaja ima organizirano akcijo na drug način, tako da dobijo udeleženci posamezne usmeritve popolnoma drugačno izkušnjo.

Časopis med tečajem

Vsako jutro izide tudi posebna številka časopisa, ki obeleži dogajanje prejšnjega dne.