Šege in navade na tačajih

sovica3

Dvig in spust zastave

Na inštruktorskem tečaju se zastavo (slovensko in taborniško) dvigne ob začetku tečaja in spusti ob njegovem zaključku. Ob dviganju in spuščanju se pojeta tako slovenska kot taborniška himna.

Petje taborniške himne

Taborniško himno pojemo ob jutranjem in večernem zboru in ob prižiganju večernega ognja.

Zamenjava rutk

V prvem zboru udeležencem tečaja mentorji zamenjajo rutke s posebnimi rutkami tečaja. V zadnjem zboru spet dobijo nazaj svoje stare rutke. Udeleženci temeljnega tečaja rutke tečaja vzamejo s seboj domov, ko se vrnejo na nadaljevalni tečaj, jih zopet prinesejo s seboj.

DSC_0194

Jutranje bujenje

Vsak vod je zadolžen, da vsaj eno jutro pripravi jutranje bujenje za ostale udeležence in vodstvo, ki naj bo prijetno in vsako jutro drugačno.

Jutranje uglaševanje

Jutranje uglaševanje je namenjeno vodom ali tečajem, da začnejo svoj dan na prijeten in čim bolj drugačen način (masaža, plavanje, igrice, branje …).

Jutranja misel

Vsak vod je zadolžen, da vsaj en dan v jutranjem zboru pove svojo jutranjo misel, ta je lahko čisto banalna, lahko pa ostalim odkrije globine nepoznane misli.

DSCF5258
 

Zbor in prihod v zbor

Udeleženci morajo imeti v zboru oblečeno urejeno taborniško uniformo in stojijo mirno (brez premikanja, govorjenja, žvečenja …). V zbor prihajajo po tečajih v posebnih čim bolj izvirnih formacijah.

Večerno vrednotenje

Vrednotenje po vodih poteka prav vsak dan. Gre za vrednotenje predavanj, predavateljev in splošnega počutja tečajnikov. Vse le za to, da lahko že sproti rešujemo izzive, ki padejo čez gozdnato pot.

DSCF5304
 

Vabilo na obroke

Na inštruktorskem tečaju je navada, da udeleženci nadaljevalnega tečaja na čim bolj izviren način povabijo udeležence temeljnega na večerjo, ki jim jo sami pripravijo. Temeljni tečaj jim mora vabilo med tečajem seveda vrniti.

Pozdrav ognju

Ob prižiganju tabornega ognja se zapoje himno, ko plamen doseže brinovo vejico.

Večerni program

Večerne programe si udeleženci tečaja organizirajo sami. Kako in zakaj? Vsako leto drugače.

DSC_0557
 

Zaključek programa ob ognju

Po končanem programu ob ognju vodja tečaja vstane, naredi se krog in zapoje pesem Dan je šel. Pri tem se udeleženci na poseben način primejo za roke, ob zaključku si zaželijo Lahko noč in odidejo spat.

Bivak

Med inštruktorskim tečajem gredo tečajniki na dvodnevni bivak, ki ga zanje pripravi inštruktorski tim. Na tem bivaku dobijo posamezne naloge, ki pa ostanejo skrite vse do konca. Kaj in kako bo izgledala vaša pot, boste izvedeli minuto pred odhodom.

Časopis med tečajem

Vsako jutro izide tudi posebna številka časopisa, ki obeleži dogajanje prejšnjega dne.