Puščica

Priprava kamnite konice za puščico je kar zahtevna. Jurij je primerno konico naredil iz ploščatega kamna, ki ga je obdelal s tršim kamnom. Konico je na palico privezal z vzporedno vezavo (Slika 1a).

10 Dogodivščina Naredi sam - puščica RevijaTabor_oktober_2013_naredisam02

Dobro narejena vezava drži konico trdno na njenem mestu, če pa vezavo obdamo še z lepilom, narejenim iz smrekove smole in oglja, je konica res čvrsto pritrjena na palico. Vroče lepilo dodajamo postopoma in ga sproti oblikujemo z gladkim kamnom ali čim podobnim (Slika 1b, 1d). Če se med delom lepilo shladi in strdi, ga nad ognjem spet segrejemo in nadaljujemo z delom.

10 Dogodivščina Naredi sam - puščica RevijaTabor_oktober_2013_naredisam03                            10 Dogodivščina Naredi sam - puščica RevijaTabor_oktober_2013_naredisam04

Palica ni bila čisto ravna, zato jo je Urban s segrevanjem nad ognjem in upogibanjem nekoliko zravnal. Perjanica, ki jo vidimo na Sliki 1c, je narejena iz treh kosov vranjih peres. Primerni kosi peres so razcepljeni po dolžini in privezani v utore, ki so enakomerno porazdeljeni na obodu palice. Začetek in konec vezave je zavezan z vrznim vozlom, vezava pa je narejena z eno od vrvic iz jedra padalske vrvice (paracorda).

10 Dogodivščina Naredi sam - puščica RevijaTabor_oktober_2013_naredisam01

Končana puščica je verjetno nekoliko pretežka za streljanje z lokom, je pa zelo lep izdelek. Vsi, ki smo bili zraven, vemo tudi, da sta se morala Jurij in Urban pri izdelavi pošteno potruditi. Vredno posnemanja!