Pripomočki za peko nad žerjavico

Komu še ni padel kos pasje radosti s palice v ogenj? Ali pa se je hrenovka zapekla samo na eni strani? Vsak, ki se mu je to že zgodilo, ve, da se splača malo potruditi pri pripravi pripomočkov za peko.

 Običajno zadostuje, če namesto palice uporabimo rogovilo. Če pa imate pri roki oster nož in dovolj časa, si lahko sami izdelate pripomoček, ki vam ga bodo prijatelji zavidali. Vilici, prikazani v prispevku, sta “osnovna modela”, razmislite o izboljšavah.

 Največkrat za izdelavo podobnih pripomočkov uporabimo lesko, ker je skoraj povsod dostopna, njen les pa zelo žilav in zlepa ne poči. Izogibamo se palic iz lesa, ki ima zelo izrazit vonj (na primer bezeg), saj je lahko neprijetno, če se hrana, ki jo pečemo, navzame neprijetnega vonja. Tudi uporabi vej strupenih grmov se raje izognimo, čeprav nisem še nikoli slišal, da bi bilo komu slabo zaradi uporabe palice iz brogovite ali dobrovite. Tisa, ki bi lahko povzročala težave, pa je pri nas zelo redka in je zelo nepriročna za izdelavo pripomočkov za peko nad žerjavico.

 Izberemo svežo palico, debeline približno 1,5 do 2 cm in vsaj meter dolgo ter olupimo del palice, ki ga obdelujemo. Pri peki se lubje rado zažge in okus ni vedno prijeten. Sploh pa palica tako lepše izgleda. Nikar pa ne lupite lubja na ročaju, saj je sveže olupljena palica vlažna in spolzka, zato jo je težko obračati. Palica mora biti dovolj dolga – ko se dim kadi v oči, je vsak centimeter pomemben.

 05 Dogodivscina Naredi sam - Nabodalo01

Na olupljenem delu palico ošilimo, nato pa jo z ostrim nožem previdno dvakrat razcepimo (Slika 1). Nož najbolje nadzorujemo, če režemo tik ob ročaju. Mogoče ne bo uspelo v prvem poskusu, z malo vaje pa bo šlo. Čeprav je malo nerodno, je pametno držati palico v roki vsaj 20 cm stran od območja rezanja. Saj že veste, varnost je na prvem mestu!

05 Dogodivscina Naredi sam - Nabodalo02

 Na koncu naredimo samo še dve zagozdi, ki bosta držali krake vilic narazen (Slika 2). Prva zagozda mora biti dovolj ozka, da se kraki ne zlomijo (če malo počijo ni nič hudega), druga pa primerno širša, da so kraki enakomerno razprti. Zdaj manjkajo samo še ogenj, klobasa in seveda dobra družba.

05 Dogodivscina Naredi sam - Nabodalo03