Pohodna palica

Pohodne palice pogosto uporabljamo pri pohodih v naravi. Par ali eno samo si lahko naredimo tudi sami. Palica na Sliki 1 je narejena iz suhe, lani odrezane kostanjeve veje, ki smo jo olupili in lubje uporabili v prispevku o izdelavi vrvice iz lubja. Seveda je tudi sveža palica, na primer leskova, zelo primerna za izdelavo pohodne palice. Lubja ni treba lupiti, lahko pa v palico izrezljate poljubne okraske.

 

04 Dogodivščina Naraedi sam - Pohodna palica - RevijaTabor_april_2014_naredisam01

 

Na vrhu palice naredimo utor, v katerega bomo namestili zanko za roko (Slika 2a). Utor izrežemo okrog palice približno 15 mm od vrha palice, nato pa še po sredini čez vrh palice. Ročaj palice običajno ovijemo z vrvico (za boljši oprijem), ni pa to nujno. Enostaven način ovijanja je prikazan na Slikah 2b, 2c in 2d. Zanko položimo na palico in daljši konec vrvice tesno ovijamo okoli palice (Slika 2b). Ko želimo zaključiti, konec vrvice potegnemo skozi zanko in jo dobro zategnemo, tako da potegnemo za vrvico v smeri modre puščice na Sliki 2c.Odvečno vrvico odrežemo (Slika 2d).

 

04 Dogodivščina Naraedi sam - Pohodna palica - RevijaTabor_april_2014_naredisam02

 

Za izdelavo zanke za roko pripravimo vrvico kot pri vezanju kavbojskega vozla (Slika 3a). Tako pripravljeno vrvico položimo v utore na vrhu palice (Slika 3b) in dobro zategnemo (Slika 3c). Prosta konca vrvice na primerni dolžini zvežemo (ambulantni vozel, osmica, presta, ribiški) in ročaj pohodne palice je narejen.

 

04 Dogodivščina Naraedi sam - Pohodna palica - RevijaTabor_april_2014_naredisam03