Pehar iz suhe trave

Za izdelavo peharja smo uporabili suho gozdno travo (Slika 1), ki jo je mogoče pozimi, kljub snežni odeji, najti na robu gozda ali na sončnih jasah v gozdu. Boljša izbira je slama, če jo imate na voljo, lahko pa uporabite tudi navadno suho travo (seno).

02 Dogodivščina Naredi sam - Pehar iz suhe trave - RevijaTabor_februar_2014_naredisam01

Z izdelavo pričnemo tako, da šop suhe trave prevežemo z vrvico (vrzni vozel, Slika 2a). Del šopa, ki je označen z modro črto, prepognemo v smeri puščice. Šop suhe trave zvijamo okoli svoje osi, da dobimo zbit snop, istočasno pa okoli njega ovijamo vrvico, da ne razpade (Slika 2b). Namesto vrvice lahko uporabimo trak iz vrbovega (ali podobnega) lubja, usnjen trak ali podobno. Pri izdelavi peharčka, prikazanega v prispevku, smo porabili približno štiri metre vrvice.

02 Dogodivščina Naredi sam - Pehar iz suhe trave - RevijaTabor_februar_2014_naredisam02

Z vrvico ovit snop suhe trave začnemo zvijati v kolut, kot vidimo na Slikah 2c in 2d. Kolut sproti utrjujemo z vrvico. To naredimo tako, da enkrat ali dvakrat vrvico tesno ovijemo okoli zvitega snopa suhe trave, nato pa s pomočjo “igle”, ki smo jo izdelali iz kosa suhega lesa (Slika 2e, 2f), zunanji snop pritrdimo na notranjega (Slika 3a, 3b in 3c). Stranico naredimo tako, da zunanji snop pri pritrjevanju nekoliko zamaknemo nad notranjega (Slika 3c).

02 Dogodivščina Naredi sam - Pehar iz suhe trave - RevijaTabor_februar_2014_naredisam03

Ta postopek potem ponavljamo, dokler pehar ni končan. Pomembno je, da sproti, ko se nam snop suhe trave tanjša, dodajamo novo suho travo. Tako zagotovimo, da je cel pehar narejen s približno enako debelim snopom trave. Debelina snopa je poljubna, za manjše peharje uporabimo tanjši snop, za večje pa debelejšega. Ko želimo izdelavo zaključiti, nehamo dodajati suho travo. Snop se postopoma stanjša in ko ga zmanjka, vezanje zaključimo z vrznim vozlom.

Narejen peharček vidimo na Sliki 4. Na spletu boste našli veliko različnih izvedb, velikosti in oblik, omislite pa si lahko tudi pokrov iz enakega materiala.

02 Dogodivščina Naredi sam - Pehar iz suhe trave - RevijaTabor_februar_2014_naredisam04