Mlinček na vodi

Za izdelavo potrebujemo palico za os in debelejši kos lesa brez grč za lopatice. Palica za os naj bo iz žilavega lesa, kot je na primer leska (Slika 1a), ki se ga da lepo razcepiti. Dolžina in debelina osi je odvisna od velikosti mlinčka, zaželeno pa je, da je teža čim manjša, saj se lažji mlinček lažje vrti. Na vsaki strani osi izrežemo utor, ki bo sedel na rogovilo, ko bomo mlinček postavili v vodo (Slika 1a in 1b). Pri tem pazimo, da je izrezani utor čim bolj gladko zaobljen, sicer se lahko mlinček med vrtenjem zatika.

06 Dogodivščina Naredi sam - Mlinček RevijaTabor_junij_2013_naredisam01

Na mestu, kjer bodo lopatice, os z ostrim nožem razcepimo po sredini (Slika 1b). Konico noža zapičimo navpično v palico, ki smo jo z roko ali nogo (na varni razdalji od mesta rezanja) pritisnili na ravno podlago, da se med delom ne premika. Počasi povečujemo pritisk, pomagamo si s kratkim premikanjem ročaja naprej in nazaj, dokler rezilo na drugi strani palice ne pogleda ven. Pazite, da nož ne zdrsne; nikakor tega ne počnite v naročju! Če delamo mlinček s štirimi lopaticami, moramo os razcepiti dvakrat, pod kotom približno 90° (Slika 3 desno), če pa želimo narediti mlinček s šestimi lopaticami, moramo os razcepiti trikrat, tako da so lopatice med seboj razmaknjene za približno 60° (Slika 2 in Slika 3).

Za izdelavo lopatic je zelo uporaben nekoliko debelejši kos smrekove sušice, ki ga z nožem razcepimo na tanke ploščice. Na Sliki 1a so iz smrekove letvice razcepljene lopatice, debele približno tri milimetre (nekoliko debelejše bodo tudi v redu), ki jih na eni strani še stanjšamo.

06 Dogodivščina Naredi sam - Mlinček  RevijaTabor_junij_2013_naredisam02

Stanjšani del lopatic zapičimo v razcepljena mesta na osi, približno do sredine osi globoko. Narejeni mlinček vidimo na Sliki 2 (detajl spoja med osjo in lopatico desno spodaj).

Mlajšim in tistim, ki niste vajeni dela z nožem, predlagam, da najprej naredite manjši mlinček s tanjšo osjo in štirimi lopaticami. Pri manjšem mlinčku na Sliki 3 uporabimo dve daljši lopatici, ki ju do sredine porinemo skozi razcepljeni mesti na osi. Tako dobimo mlinček s štirimi lopaticami, ki so med seboj postavljene pravokotno.

Mlinček z utori postavimo med rogovili, ki smo ju zapičili v tla potoka (Slika 3). Čeprav je bil tok vode razmeroma šibek, sta se oba mlinčka na sliki vrtela, le manjši bi bolje deloval na nekoliko hitrejši vodi.

06 Dogodivščina Naredi sam - mlinček RevijaTabor_junij_2013_naredisam03