Lok iz šopa palic

Lok iz šopa palic je zelo enostaven za izdelavo, če le imamo na voljo primeren material. Prednost takega loka je njegova moč, hitrost izdelave in robustnost; slabost pa je kratek rok uporabnosti, saj se ga izdeluje iz svežega lesa. A to pomanjkljivost lahko odpravimo z izbiro drugačnega materiala.

Za izdelavo potrebujemo okoli šest palic, na sredini za prst debelih (npr. leske ali podobnega lesa) in dolžine približne velikosti uporabnika. Skupna debelina palic na sredini šopa mora ustrezati velikosti dlani, ker bomo na tem mestu lok držali. Palice razporedimo na tla izmenično obrnjene (slika 1).

09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (1)

Palice nato primemo v šop in jih na sredini zvežemo z vrvjo. Začnemo nekaj centimetrov levo od sredine, tako da bo na koncu vezava na sredini. Vezava, ki jo uporabimo, se začne z zanko na koncu vrvi, ki jo dvakrat ovijemo okoli šopa in skozi uho potegnemo njen drugi konec (slika 2). Na ta način lahko šop močno stisnemo in vrv začnemo ovijati okoli. Pri tem pazimo, da jo vseskozi držimo napeto in jo sproti zategujemo. Napetosti med palicami namreč pomembno vplivajo na končno moč loka. Vez zaključimo tako, da vrv ovijemo med palice in zaključimo s pol-vozlom. Ker gre za začasen lok, je to dovolj dobro.

09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (2)

Na obeh koncih loka ponovimo postopek vezave, ki smo ga uporabili že na sredini. Pazimo, da začnemo na robu in vežemo proti notranjosti. Če imamo dovolj vrvi in volje je še bolje, če to ponovimo še na vmesnih delih.

Ko imamo vse zvezano, primemo šop v roke in ga pritisnemo v kot ali med dve stojali tako, da se ukrivi. Lok naj se obrne sam. Nato napnemo tetivo, ki naj bo močna, a ne predebela vrv. Tetivo na eni strani pripnemo z enostavno zanko na koncu vrvi, na drugi strani pa jo speljemo med palice in jo fiksiramo. Sam jo izmenično speljem okoli palic in okoli same sebe, nato pa ovijem in zavozlam (slika 3, 4, 5). Posebej na začetku je običajno potrebnih nekaj popravkov dolžine, zato je koristno, da je vezava enostavna za odvezovanje in ponovno vezanje. Seveda pa mora držati.

09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (3)    09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (4)   09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (5)

Tetivo napnemo toliko, da je razdalja med njo in sredino loka okoli 30 centimetrov. Če bo razdalja prekratka, vas bo tetiva udarila po roki, če pa bo predolga, bo izkoriščene premalo moči loka.

Ko uspemo tetivo ravno prav napeti, je lok pripravljen za uporabo (slika 6). Pozor! Lok ni igrača in se ga mora v skladu s tem tudi uporabljati. Nikoli ne merimo v živali ali ljudi! Tak lok je v sili sicer primeren tudi za lov, ki pa je pri nas prepovedan.

09 Dogodivščina Veščine - Lok iz šopa palic slika (6)

Naj kot idejo navedem, da je imel Rod Tršati Tur na taborjenju delavnico, kjer so si vsi najprej izdelali loke, nato pa so se pomerili na lokostrelskem turnirju.