Leseno kladivo

Na bivakiranju namesto kladiva za zabijanje klinov običajno uporabimo kar hrbtno stran sekire ali primeren kamen. Lahko pa z malo truda in v kratkem času izdelamo kladivo, s katerim bomo delo opravili lažje in bolj varno.

11 Dogodivščina Naredi sam - leseno kladivo RevijaTabor_november_2013_naredisam01

Potrebujemo kos polena ali dovolj debel kos trdega lesa za glavo kladiva. Na sredini tega polena (na voljo je bilo ravno prav debelo suho gabrovo poleno) najprej zažagamo dve poševni zarezi (Slika 1a). Modri črti na pogledu s strani prikazujeta približni kot in globino zarez glede na debelino polena.

Ko sta zarezi narejeni, moramo odstraniti kos lesa med njima. To lahko naredimo z dobrim nožem (Slika 1b). Konico noža zapičimo pravokotno na željeno mesto in med premikanjem noža naprej in nazaj (modra puščica) povečujemo pritisk na konico. Pazimo, da nož ne zdrsne, zato na začetku pritiskamo z manj moči, ko pa je konica globje v lesu, pritisk povečamo. Vedno delamo na trdi, leseni podlagi. Ko naredimo utor s tremi ravnimi ploskvami (Slika 1c) je glava kladiva pripravljena.

11 Dogodivščina Naredi sam -  leseno kladivo RevijaTabor_november_2013_naredisam02

Za ročaj izberemo primerno debelo suho (ne trhlo) palico in jo na vrhu s sekiro ali nožem obdelamo tako, da se ravne ploskve na palici čim bolj ujemajo z utorom na glavi kladiva (Slika 2a, 2b). Že pri izdelavi utora moramo upoštevati debelino ročaja, da ne naredimo preširokega utora. Odžagamo odvečni del ročaja na vrhu kladiva in pripravimo zagozdo, s katero učvrstimo ročaj v glavi kladiva (Slika 2c). Zagozdo vstavimo v utor med glavo kladiva in ročajem ter jo previdno zabijemo (Slika 2d, 2e).

11 Dogodivščina Naredi sam -  leseno kladivo RevijaTabor_november_2013_naredisam03

Narejeno kladivo vidimo na Sliki 3. Čeprav ročaj ni nasajen skozi sredino glave kladiva, je kladivo zelo uporabno pri zabijanju klinov in podobnih opravilih. Kot smo že omenili, za izdelavo kladiva uporabimo suh les in pri delu ne pozabimo na previdnost.