Lesena žlica

Kaj je najpomembnejši del taborniške opreme? Da je to žlica, veste vsi, ki ste kdaj žlico pozabili vzeti s seboj na bivakiranje, kjer bi morali vsi hkrati jesti golaž kar iz kotlička.

Izhod v sili je lesena žlica, ki jo najlažje naredimo iz svežega, mehkega lesa (vrba, lipa, jelša). Letos v gozdovih leži še veliko polomljenih dreves od snegoloma z začetka zime. To je idealen material za izdelavo žlic in drugih pripomočkov.

Najprej na grobo oblikujemo kos lesa, iz katerega bo nastala žlica (v našem primeru bolj kuhalnica). Ko s sekiro pripravimo kos lesa, iz katerega nameravamo narediti žlico, je zelo dobro, če osnovno obliko žlice narišemo (Slika 1a). Tako se izognemo napakam, ko začnemo z grobim obsekovanjem. Sekiro primemo blizu glave sekire, kar omogoča boljši nadzor in bolj natančno sekanje. Previdno in s kratkimi, ne premočnimi udarci obsekujemo kos lesa tako, kot vidimo na Sliki 1 b in Sliki 1 c, izmenično iz obeh smeri. Tako zagotovimo, da ne odsekamo večjega kosa na mestu, kjer si tega ne želimo. Kos lesa, ki je že podoben žlici in je primeren za rezljanje, vidimo na Sliki 1 d.

03 Dogodivščina Naredi sam - žilca RevijaTabor_marec_2013_naredisam01

Nož za rezljanje mora biti zelo oster, na Sliki 2 pa vidimo nekaj prijemov, ki nam lahko zelo olajšajo delo. Sliki 2 a in 2 b prikazujeta prijem, kjer režemo tako, da roko pri rezanju stiskamo v pest, kar je bolj podrobno opisano v lanski poletni številki revije Tabor v rubriki o nožih. Rezanje je zelo učinkovito, če obdelovani kos lesa naslonimo nase in režemo proti sebi (izjemoma). Na Sliki 2 c vidimo, da nož za ročaj le držimo v pravi smeri, pritiskamo pa s prsti druge roke (v našem primeru s sredincem) in nož ne more zdrsniti. Način rezanja, prikazan na Sliki 2 d izgleda zelo nevarno, a ni tak. Če držimo nož vzporedno s telesom in režemo proti sebi se ne moremo urezati, tudi če nož zdrsne, saj je položaj zapestja tak, da se zapestje ustavi na telesu, preden se mu z nožem sploh približamo. Za izdelavo vdolbine na žlici sem uporabil nož z ukrivljenim rezilom. Na Slikah 2 e in 2 f sta prikazana dva značilna prijema pri rezanju. Seveda lahko namesto ukrivljenega rezila uporabimo tudi konico navadnega noža, le nekaj dalj časa traja, pa na varnost ne smemo pozabiti.

03 Dogodivščina Naredi sam - žilca RevijaTabor_marec_2013_naredisam02

Na Sliki 3 vidimo končano žlico (kuhalnico).

03 Dogodivščina Naredi sam - žilca RevijaTabor_marec_2013_naredisam03