Lesena skleda

Izdelave lesene sklede se lotimo takrat, ko imamo na voljo nekaj več časa. Če se dovolj potrudimo, je končni izdelek lepa, uporabna posoda, ki jo lahko uporabimo tudi za darilo.

Pri izdelavi sklede (skledice) smo uporabili polovico kosa debla češnje, ker je češnjev les lep in je pač bil na voljo (Slika 1a). Seveda lahko uporabimo tudi druge vrste lesa, boljši pa je trd les listnatih dreves (hrast, bukev, gaber, sadna drevesa …). Najprej s sekiro kos lesa obtešemo do približno take oblike, kot smo si jo zamislili. To delamo previdno, pazimo na prste in če se pri delu utrudimo, odnehamo, preden pride do nesreče. Mlajši se lahko tega lotijo le pod stalnim nadzorom odgovornega vodnika.

09 Dogodivščina Naredi sam -  lesena skleda RevijaTabor_september_2013_naredisam01

Ko smo z osnovno obliko zadovoljni, zarišemo na mestu, kjer želimo narediti vdolbino (Slika 1b). Če sekiro pri delu dobro nadzorujemo, ravno površino nekoliko zasekamo, če pa sekire ne obvladamo dobro, ta del izpustimo. Ker bi bilo dolbenje vdolbine v trd, suh les z nožem precej naporno in dolgotrajno, si pomagamo z ognjem. Najlažje je, če žerjavico prenesemo z ognjišča, pomagamo pa si lahko tudi z ogljem, ki ga sproti dodajamo. Če ni vetra, je treba tudi pihati v žerjavico. Pomembno je, da je na začetku žerjavica nekoliko odmaknjena od načrtovanega roba vdolbine (Slika 1c in 1d), ker se med gorenjem vdolbina ne povečuje samo navzdol, ampak tudi na strani. To vidimo na Sliki 2, kjer se je, po pol ure vztrajnega razpihovanja žerjavice, rob ožgane vdolbine razširil že skoraj do označene črte.

09 Dogodivščina Naredi sam -  lesena skleda RevijaTabor_september_2013_naredisam02

 

Ko smo zadovoljni z globino vdolbine, žerjavico iztresemo (Slika 3a), ožgano notranjost vdolbine pa postrgamo s primerno oblikovanim kosom lesa, ostrim kamnom ali čim podobnim. Če imamo na voljo nož z ukrivljenim rezilom (Slika 3b), je delo seveda precej lažje.

09 Dogodivščina Naredi sam -  lesena skleda RevijaTabor_september_2013_naredisam03

 

Na Sliki 4 vidimo narejeno skledo. Predvsem zunanjost bi bilo treba še precej dodelati, a je za to žal zmanjkalo časa.

09 Dogodivščina Naredi sam - lesena skleda RevijaTabor_september_2013_naredisam04