Lesen primež

Vse, kar potrebujemo, je kos palice, dolg 20–25 cm in debel okrog 3 cm, vrvica in oster nož. Uporabili smo suho leskovo palico, seveda pa lahko izberete tudi kakšno drugo. Suha palica je boljša, saj je bolj trda od sveže in se zato manj upogiba. Najprej z ostrim nožem zaoblimo vrh palice. Oblika zaobljenega dela je odvisna od tega, kaj želimo držati s čeljustmi primeža. Zaobljeni del mora biti dovolj koničast, da nas ne moti pri delu, hkrati pa mora dobro prijeti obdelovani predmet. Kot smo že omenili, je suh les trd in ga je zato nekoliko težje obdelovati. Če pri rezanju uporabimo prijem, kot ga vidimo na Sliki 1a, bo delo učinkovito in varno.Na enak način naredimo tudi približno 2 cm širok utor okrog palice na sredini (Slika 1b). Utor naj ne bo preglobok. Na tem mestu bo namreč najšibkejša točka primeža, kjer se lahko palica pri preveliki obremenitvi zlomi. Pri rezanju utora nikoli ne obrnemo ostrine rezila proti prstom. Raje obrnimo palico in vedno režimo stran od sebe. 078 Dogodivščina Naredi sam - Lesen primez - RevijaTabor_julij_avgust_2014_naredisam01

Ko smo vrh palice zaoblili in naredili utor, moramo palico razcepiti na dve čim bolj enaki polovici (Slika 2c). To bi sicer najlažje naredili s sekiro, a v tem primeru je potrebne precej natančnosti in zato se dela raje lotimo z nožem. Ostrino rezila natančno postavimo na sredino vrha palice, kot vidimo na Sliki 2a. Delo bo lažje, če bomo uporabili del ostrine, ki je tik ob ročaju noža. Z rahlimi udarci po hrbtu rezila počasi zabijamo nož v palico. Za zabijanje vedno uporabimo primerno poleno ali drug kos lesa, nikoli kladiva, sekire ali česa podobnega kovinskega. Ko je nož toliko zabit v palico, da ne more več zdrsniti, lahko moč udarcev primerno povečamo (Slika 2b). Z roko na ročaju samo držimo nož in ga uravnavamo, da vedno ostane v vodoravnem položaju. Vedno delamo na trdni podlagi.

 

078 Dogodivščina Naredi sam - Lesen primez - RevijaTabor_julij_avgust_2014_naredisam02

 

Oba dela razcepljene palice (Slika 2c) moramo še obdelati. To lahko naredimo z dobro nabrušeno sekiro (Slika 3a), manj izkušeni pa naj se dela raje lotijo z nožem. Na Sliki 3b je z rumeno črto prikazano, kako je palica izgledala pred obdelavo, modri črti pa prikazujeta izrezani del. Na strani, kjer bo glava primeža, izrežemo zaobljeni del (modra krivulja na Sliki 3b levo). Tako dosežemo, da ta del palice deluje kot vzmet in je največji pritisk usmerjen v čeljusti primeža. Na nasprotni strani palice (Slika 3b desno), palico poševno obrežemo, kot kaže modra črta. Nagib obrezane površine naj bo čim bolj enakomeren in površina ravna. Pomembno je, da se nagnjena površina začne približno tam, kjer je označeno s puščico, nekoliko levo od utora. 078 Dogodivščina Naredi sam - Lesen primez - RevijaTabor_julij_avgust_2014_naredisam03

Ko smo obe palici enako obrezali, ju spet sestavimo in preko utora zavežemo z vrvico. Uporabili smo navadno konopljeno vrvico, zavezali pa z vrznim vozlom, ki smo mu dodali nekaj dodatnih zank. Če smo pravilno obrezali obe palici, so pri zavezanem primežu čeljusti odprte. Žal smo zaradi delovne vneme to pozabili slikati.

078 Dogodivščina Naredi sam - Lesen primez - RevijaTabor_julij_avgust_2014_naredisam04

Med čeljusti namestimo kos lesa, ki ga nameravamo obdelovati (Slika 4a desno). Med palici na zadnjem koncu primeža zabijemo zagozdo iz trdega lesa (Slika 4a levo), da čeljusti primeža dobro primejo obdelovani kos lesa (Slika 4b). Na Sliki 5 vidimo, da leseni primež res deluje, delo lahko opravimo hitreje, bolj natančno, predvsem pa bolj varno.

 

078 Dogodivščina Naredi sam - Lesen primez - RevijaTabor_julij_avgust_2014_naredisam05