Lesen gumb

Gumbi so nekaj vsakdanjega v našem življenju. Če na taborjenju ali bivakiranju gumb izgubimo, si ga lahko sami izdelamo iz lesa. Lahko pa si gumbe izdelamo za zabavo in pri tem pridobimo spretnost pri uporabi noža.

Za gumbe v prispevku smo uporabili kolobar lesa, odžagan od suhe leskove veje (Slika 1a), košček hrastovega polena (Slika 1b) in kos olupljene palice iz grma krhlike (Slika 1c). Koščki lesa, iz katerega naredimo gumbe, morajo biti nekoliko debelejši od končne debeline gumba. Les izberemo po želji, je pa boljše, če je les trd in suh. Pri delu uporabimo nož, žago in šilo, ki sta orodji na švicarskem vojaškem nožu, ter ročni sveder.

06 Dogodivščina Naredi sam - Lesen gumb RevijaTabor_junij_2014_naredisam01

Najlažje je, če luknje v gumbu izvrtamo, preden se lotimo obdelovanja lesa z nožem. Luknje lahko izvrtamo s šilom na švicarskem nožu (Slika 2 levo) ali z ročnim svedrom (Slika 2 desno). Seveda je delo s svedrom precej lažje in luknje so manjše (odvisno od debeline svedra), a tudi s šilom lahko naredimo čisto spodobno luknjo. Luknjo lahko naredimo tudi z dobro nabrušeno konico tanjšega noža, a tega naj se lotijo le izkušeni uporabniki. Pri tem pa vsi pazite na prste!

06 Dogodivščina Naredi sam - Lesen gumb RevijaTabor_junij_2014_naredisam02

 

Ko so luknje izvrtane, se lotimo obdelave površine gumba. Površino gumba obreženo na obeh straneh, da odstranimo neravnine, ki so nastale pri žaganju kolobarja z veje in pri cepljenju koščka lesa od hrastovega polena. Sočasno tudi stanjšamo gumb na želeno debelino (Slika 3). Obrezujemo od sredine proti robu gumba, vedno na trdni leseni podlagi (Slika 3, desno zgoraj). Delamo z ostrim nožem. Če uporabljamo slabo nabrušen nož, moramo bolj pritiskati in s tem se poveča možnost zdrsa in poškodbe.

06 Dogodivščina Naredi sam - Lesen gumb RevijaTabor_junij_2014_naredisam03

 

Nazadnje obrežemo še rob gumba. Tudi pri tem delu obrezujemo na trdni leseni podlagi. Pri gumbu iz palice to na obeh straneh stanjšamo na mestu, kjer so luknje, odrežemo odvečni del na eni strani gumba, čisto na koncu pa gumb odrežemo od palice. Narejene gumbe vidimo na Sliki 4

06 Dogodivščina Naredi sam - Lesen gumb RevijaTabor_junij_2014_naredisam04