Lesen glavnik

Glavnik ni del obvezne opreme na taborjenju ali na taborniškem tekmovanju. Če pa smo ga pozabili doma in ga kdo nujno potrebuje, ga je sorazmerno enostavno narediti iz lesa.

Za izdelavo lesenega glavnika potrebujemo le primeren kos lesa in oster nož. Od svežega kosa lesa (uporabil sem ostanek od izdelave žlice iz prejšnje številke) s pomočjo noža ali zagozd (januarska številka revije Tabor) pripravimo ploščat kos lesa, debel približno 4 mm. S svežim lesom je precej lažje delati kot s suhim, saj je mehkejši in bolj prožen.

04 Dogodivscina Naredi sam - glavnik RevijaTabor_april_2013_naredi_sam01

Letnice v lesu morajo potekati vzporedno s smerjo zob glavnika. S črto označimo dolžino zob glavnika, nato na sredini izvrtamo luknjico (Slika 1). Prva luknjica je narejena s konico noža, vse ostale pa sem izvrtal z ročnim svedrom (Slika 2). Namesto noža ali svedra lahko uporabimo tudi šilo, ki je sestavni del skoraj vsakega švicarskega vojaškega noža. Razdalja med luknjicami naj bo 1-2 mm, vsaj pri prvem poskusu. Z malo vaje in z zelo tankim nožem lahko to razdaljo pri naslednjem glavniku nekoliko zmanjšamo. Luknjice potrebujemo zato, da pri izrezovanju zob glavnika les ne poči po celi dolžini. Če se to vseeno zgodi, bo pač glavnik nekoliko manjši.

04 Dogodivscina Naredi sam - glavnik  RevijaTabor_april_2013_naredi_sam02

 

Ko so luknjice narejene, se previdno lotimo izrezovanja zob glavnika (Slika 2). Glavnik položimo na podlago in s konico noža izrezujemo zareze, ki so približno tako široke, kot premer luknjic. Vedno izrezujemo v smeri proti robu glavnika (Slika 3).

04 Dogodivscina Naredi sam - glavnik  RevijaTabor_april_2013_naredi_sam03

 

Na Sliki 4 vidimo izrezan glavnik. Ker je narejen iz svežega lesa, ga moramo pred uporabo posušiti, da postanejo zobje bolj trdni. Ko je glavnik suh, lahko s finim brusilnim papirjem popravimo nepravilnosti in dokončno oblikujemo zobe glavnika.

04 Dogodivscina Naredi sam - glavnik RevijaTabor_april_2013_naredi_sam04