Lepilo iz smrekove smole

Smrekovo smolo v večjih količinah najdemo na poškodovanih smrekah (Slika 1a). Poškodbe na drevesih lahko nastanejo med spravilom lesa iz gozda, zaradi strele ali pa drevesa poškodujejo divje živali (jelenjad, medved). Nikoli ne poškodujemo smreke samo zato, ker smo si zaželeli nekaj smole. Če v bližini ne najdemo poškodovane smreke, se moramo nekoliko bolj potruditi in poiskati manjše koščke ali kapljice smole, ki jih najdemo na skoraj vsaki smreki, na mestih, kjer se je odlomila manjša veja in podobno. Smolo, ki se na drevesu še ni strdila, je zoprno nabirati, ima pa veliko manj primesi kot strjena smola. Če imamo srečo, strjeno smolo odlomimo kar s prsti, pogosto pa si moramo pomagati z nožem. Previdno, pri delu s konico nož rad zdrsne, zato poskusimo predvideti, kam bi nož lahko zdrsnil in v tisti smeri ne nastavljamo prstov. Smolo nabiramo v posodo, ki jo lahko po uporabi zavržemo (konzervo ali podobno), saj je smolo težko očistiti. Pazite tudi na lase in oblačila. Smolo najlažje očistimo tako, da jo raztopimo z oljem. Nikar za čiščenje ne uporabljajte acetona, bencina in podobnih agresivnih sredstev.

07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam01

V smoli, ki smo jo nabrali (Slika 1b), je precej trdih delcev (koščkov lubja, lesa in podobnih), ki jih moramo pred izdelavo lepila iz smole odstraniti. Načinov za to je več, za vse pa velja, da je treba smolo najprej staliti na ognju. Pri tem je treba paziti, da smola ne pride v stik z ognjem ali žerjavico, saj se takoj vžge in gori z močnim in vročim plamenom (Slika 2). Če se smola vžge, je ne poskušajte odstraniti z ognjišča in gasiti, bolj varno je, da jo pustite zgoreti.

07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam02

Za taljenje smole poiščemo ploščato skalo s približno ravno površino in jo trdno podpremo z drugimi skalami tako, da ravna površina rahlo visi v smer, kamor bo tekla staljena smola (Slika 3). Preden pod skalo zakurimo, se izplača z malo vode preveriti, da smola pri taljenju ne bo tekla mimo posode (Slika 3 levo zgoraj).

07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam03

Pod skalo kurimo, dokler se tako ne segreje, da se smola na njej tali. Smolo damo na skalo šele takrat, ko ogenj ne gori več s plamenom, sicer se bo vžgala. Smola, ki se na skali stali, steče v podstavljeno posodo, nečistoče pa ostanejo na skali in jih lahko sproti odstranjujemo (Slika 4). Če želimo, da bo lepilo bolj prožno, lahko med taljenjem smoli dodamo še malo voska od sveče, olja ali druge maščobe. Seveda lahko smolo stalimo tudi v posodi in tekočo smolo odlijemo v drugo posodo.

07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam04           07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam05

Za izdelavo lepila potrebujemo še oglje v prahu, ki bo dalo lepilu trdnost. Dobimo ga tako, da koščke oglja (ne pepela), ki so ostali na ognjišču, čim bolj na drobno zmeljemo med dvema kamnoma (Slika 5). Na sliki vidimo, da je oglje v prahu zelo primerno tudi za druge namene.

07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam06                                                           07 Dogodivščina Naredi sam - lepilo RevijaTabor_julij_avgust_2013_naredisam07

Posoda s staljeno smolo je vroča. S prijemalko jo bomo precej lažje premikali (Slika 6a). Dokler je smola še vroča (Slika 6b), ji dodamo ogljeni prah in dobro premešamo. Razmerje smola:ogljeni prah je približno 5:1. Lepilo je uporabno, dokler je vroče. Na Sliki 7a in 7b vidimo nekaj rezultatov lepljenja. Lepilo uporabimo pri izdelavi različnih pripomočkov, lahko tudi za ojačanje vezav. Na Sliki 7b sta palici zvezani s srobotom, vezava pa je ojačana z lepilom.

Če nam kaj lepila ostane, ga shranimo za kasnejšo uporabo. Medtem ko se lepilo hladi, ga s palico mešamo (Slika 7c) in lepilo se prijemlje na palico (Slika 7d). Če nam je ostalo kaj oglja, izmenično pomakamo palico v lepilo in oglje (Slika 7e). Na palici nastane kepa lepila, ki jo oblikujemo na vročem kamnu. Ohlajeno lepilo je trdno, ko ga segrejemo ob ognju, se stali in ga lahko ponovno uporabimo.