Leča iz ledu

Vsi vemo, da z lečo lahko prižgemo ogenj. Za prižiganje ognja z ledeno lečo pa se je le treba malo potruditi. Lep, sončen dan na zimskem bivakiranju je kot nalašč za to.

Za izdelavo ledene sveče potrebujemo čist, prozoren led, ki ga v naravi najdemo v ledenih svečah, na zaledenelem potoku, luži oziroma tam, kjer je led nastajal dovolj počasi, da se vanj med zmrzovanjem niso ujeli mehurčki zraka (predvsem ogljikov dioksid). Led z mehurčki je moten in ne prepušča svetlobe, zato ni primeren za izdelavo leče. Nazadnje sem lečo iz ledu delal iz debele ledene sveče. Uporabil sem nož in manjšo žago, da sem naredil osnovno obliko (nekaj, kar je bilo podobno krogli), zgladil pa sem jo kar z golimi rokami. Ker je bilo to precej zamudno in neprijetno, sem se tokrat odločil za nekoliko drugačen postopek.

Vodo sem pustil vreti deset minut, ko se je ohladila, pa še enkrat deset minut. Tako naj bi se izločili plini, ki so raztopljeni v vodi. Kot vidimo na Sliki 1, je to samo delno uspelo. Kot kalup za lečo sem uporabil kar manjšo zajemalko iz kuhinje, ki sem jo, napolnjeno s prekuhano vodo, postavil na vrt, kjer je voda čez noč zamrznila. Kot kalup lahko uporabimo karkoli, kar ima obliko dela krogle. Leča, ki jo pripravimo s kalupom, je boljša od tiste, ki jo izdelamo ročno, saj pri oblikovanju leče z nožem in žago obliko dela krogle naredimo le približno. Leča iz kalupa ima eno stranico ravno, kar pa na kvaliteto leče nič ne vpliva.

02 Dogodivščina Naredi sam - Leča iz ledu - RevijaTabor_februar_2013_naredisam01

Če bi bila leča brez mehurčkov, bi lahko z njo (pri dovolj močnem soncu) prižgal kvalitetno naravno netivo (npr. suho travo) tako kot z navadno stekleno lečo. Ker pa je bilo mogoče uporabiti samo rob leče, kjer ni mehurčkov, sem za netivo uporabil zoglenelo bombažno tkanino. Kako jo pripravimo, je opisano v tokratnem prispevku “Gremo v naravo”.

02 Dogodivščina Naredi sam - Leča iz ledu - RevijaTabor_februar_2013_naredisam02

 

Tudi s tako dobrim netivom je kar nekaj časa trajalo, preden sem uspel postaviti lečo v pravi položaj (Slika 2). Pri tem se je leča obilno potila, mene pa je zeblo v prste. Rokavic ni zeblo, ker so bile na varnem v žepu. Ko sem že skoraj obupal, sem z novim netivom (prejšnjega sem zmočil z vodo, ki je kapljala od leče) poskusil še enkrat, netivo je zažarelo in pokazal se je dim (Slika 3).

02 Dogodivščina Naredi sam - Leča iz ledu - RevijaTabor_februar_2013_naredisam03

Ko zoglenela tkanina zažari, ne ugasne, dokler ne zgori do konca. Na Sliki 4a vidimo, kako žari levi vogal netiva. Če v žareče netivo pihamo ali če je veter, se žarenje okrepi, podobno kot pri žerjavici na ognjišču. Žareče netivo prenesemo v pripravljeno gnezdo in do ognja nas loči samo še nekaj pihljajev.

02 Dogodivščina Naredi sam - Leča iz ledu - RevijaTabor_februar_2013_naredisam04