Klin na bivakiranju

Če je le mogoče, na bivakiranje vzamemo s seboj aluminijaste kline, ki so lahki za prenašanje in dovolj ozki, da jih lahko zabijemo skozi luknje na šotorki, vrv pa nanje enostavno napnemo z napenjalnim vozlom (Slika 1).

09 Dogodivscina Naredi sam - Klin - RevijaTabor_september_2012_naredi_sam_1

Če klinov nimamo s seboj, si jih moramo narediti sami iz naravnega materiala. Ti klini so običajno preširoki za luknje v šotorki. Z njimi lahko šotorko poškodujemo, zato jih raje zabijemo ob njej. Vrv učvrstimo na vogalnih luknjah šotork s polvozlom (lahko tudi samo še enkrat potegnemo vrv skozi isto luknjo), okoli klina pa jo napnemo z napenjalnim vozlom (Slika 2). Tudi vrzni vozel na klinu lepo drži (Slika 3).

 

09 Dogodivscina Naredi sam - Klin - RevijaTabor_september_2012_naredi_sam_2                           09 Dogodivscina Naredi sam - Klin - RevijaTabor_september_2012_naredi_sam_3

Da vrv ne zdrsne s klina, na klinu izdelamo utor zanjo. Najprej naredimo zarezo v obliki črke X (Slika 4a), nato pa izrez povečujemo (Slika 4b). Dokončan utor za vrv (Slika 4c) mora biti dovolj odmaknjen od vrha palice, sicer lahko klin med zabijanjem poškodujemo. Na spodnji strani palico še ošilimo, da klin lažje zabijemo v tla (Slika 1).

 

09 Dogodivscina Naredi sam - Klin - RevijaTabor_september_2012_naredi_sam_4

 

Dolžino in debelino klina izberemo glede na podlago, na kateri bivak postavljamo. Daljši in tanjši klini so primerni za lahka, globoka tla, debelejši in krajši klini pa za zbita, plitva tla. V podlago jih zabijemo pod kotom približno 45°.

Za izdelavo klinov je primeren leskov les, saj je dovolj trden in žilav. Vejo vedno odrežemo iz sredine leskovega grma, čimbolj pri tleh, izberemo pa tako, da lahko naredimo čim več klinov iz ene veje. Klini na slikah so narejeni iz suhe leskove palice. Suh les je sicer trši in ga je nekoliko težje obdelovati, je pa zato tudi klin bolj trd in ga je lažje zabiti v tla. Če ošiljeno konico klina nekoliko ožgemo na ognju, s tem še povečamo njeno trdnost.