Kako nasadimo sekiro

V primeru, da je sekira razmajana, ker se je ročaj preveč presušil, je lahko dovolj že samo zamenjava ali utrditev zagozde. Delno lahko pomaga tudi, če glavo sekire namočimo v laneno olje (ali kaj podobnega). Nikoli ne namakajmo sekire v vodo! Učinek je zelo kratkotrajen, ko pa se ročaj posuši, je vse skupaj še slabše.

10 Dogodivscina Naredi sam - Kako nasaditi sekiro_01

Vsekakor je najbolje ročaj zamenjati. Od orodja za delo potrebujemo pilo za les (rašplo), žago in kladivo. Poleg glave sekire potrebujemo tudi nov ročaj (najboljši je iz jesenovega lesa, ki je zelo prožen) in zagozdo iz trdega lesa (bukev ali hrast; plastične mi niso všeč). Sam običajno dodam še kovinsko zagozdo, ni pa nujno (Slika 1). Če imamo srečo, proizvajalec naše sekire na tržišču ponuja rezervni ročaj, ki se v glavo sekire dobro prilega. V tem primeru so potrebni samo manjši popravki. Sicer pa je potrebno ročaj obdelati tako, da se popolnoma prilega v uho sekire (Slika 2a). Zelo pomembno je, da je rezilo pravilno usmerjeno naravnost v smeri sekanja. To je takrat, ko sekiro pogledamo od zgoraj in na obeh straneh rezila vidimo enak del ročaja (Slika 2b).

10 Dogodivscina Naredi sam - Kako nasaditi sekiro_02

Na Sliki 2b vidimo, da se na vrhu sekire ročaj ne prilega tesno v glavo sekire. Ker je uho sekire spodaj ožje kot zgoraj, je potrebno ročaj učvrstiti v glavo sekire. V zarezo v ročaju (vidimo jo na Sliki 2b), močno zabijemo zagozdo iz trdega lesa (Slika 3). Zarezo v ročaj pogosto naredi že proizvajalec ročaja. Če jo žagamo sami, moramo paziti, da zareza ni pregloboka. Običajno zadošča, če zareza sega približno tri četrtine v uho sekire. Dobro zagozdo lahko, čeprav so na voljo tudi v trgovinah, z malo vaje odžagamo tudi sami. Oblika zagozde mora ustrezati meram ušesa sekire. Na Sliki 3 je z modro črto označena primerna globina zareze, modri trikotnik pa prikazuje primerno obliko zagozde, pogled od strani. Rumeno obarvana trikotnika prikazujeta preozko ali preširoko zagozdo. Dobro pripravljeno zagozdo lahko zabijemo v ročaj samo do določene globine (rdeča črta na Sliki 3). Ostanek odžagamo, če je potrebno, zabijemo še dodatno kovinsko zagozdo in sekira je nasajena (Slika 4). Kot vidite, sega rob ročaja nekaj milimetrov nad zgornji rob ušesa sekire.

 

10 Dogodivscina Naredi sam - Kako nasaditi sekiro_03            10 Dogodivscina Naredi sam - Kako nasaditi sekiro_04