Modul Kuhar

Kuharji se bomo na modulu naučili pripravljati okusne, raznovrstne in zdrave obroke za večje število ljudi. Pripravili bomo jedilnik, opravili nakupe in skuhali vse obroke za vse udeležence Megamodula. Govorili bomo tudi o higieni, kuhanju v taborniški kuhinji, načrtovanju proračuna in stroških hrane na taborniških akcijah ter možnostih za olajšanje dela v kuhinji. Med seboj bomo delili recepte, nasvete in izkušnje ter poskusili pripraviti kaj novega in drugačnega. Biti kuhar pri tabornikih je ena najlepših funkcij, saj se naučiš veliko stvari, ki ti pridejo prav v vsakdanjem življenju, med delom se zabavaš, si vedno na tekočem s trači in vsak dan vidiš hvaležnost na obrazih ljudi, ki uživajo v hrani, ki si jo pripravil.


Vsebina modula bolj podrobno:

  • Predhodnja priprava jedilnika
  • Količine (normativi)
  • Nabava (kaj, kdaj, kje)
  • Postavitev kuhinje na taboru
  • Shranjevanje hrane
  • Kuhinjska oprema
  • Čistoča kuhinje in opreme na taborih
  • Potrebe kuhinje ko se išče nov taborni prostor
  • Varnost v kuhinji
  • Kuhinja kot dnevni družabni center vodstva tabora
  • Kuhinja kot vzdrževalec dobre volje na taboru ali zimovanju
  • Kuhinja kot psiholog
  • Kuhinja vidi vse
  • Organiziranost kuhinje
  • Planiranje kuhanja
  • Dobro kuhati sploh ni težko, samo želeti si je potrebno
  • Kaj mora kuhinja paziti na taborjenjih (zadostna količina pijače, energijska vrednost, razvajenost otrok, vegetarijanci, itd)
  • Nasveti
    • Kako se reže čebula, česen
    • Razni triki pri kuhanju (kako se hitreje raztopi čebula ko jo pražimo)
  • Priprava kruha na taboru (če bo mogoče uporabit podpeko – sač)
  • Priprava sladic brez peči ali v podpeki – saču
  • Organiziranost kuhinje
  • Izdelava receptov
  • Tudi taborniki lahko kuhamo kot v Gostilni išče šefa

 

166760_10151291752627869_1322303283_n

404777_10151291756027869_63078152_n 537871_10151291770352869_1220963195_n

44317_10151291751557869_521802079_n-700x467

643934_10151291756197869_1616964405_n