Izdelava sveče

Za izdelavo sveče potrebujemo posodo, odpadni vosek in vrvico iz naravnega materiala za stenj (Slika 1).

11 Dogodivscina Naredi sam - sveča RevijaTabor_oktober_2012_naredisam_01

Za posodo sem izbral kar konzervo paštete, ker je primerne velikosti in je ni težko dobiti. Seveda lahko uporabite tudi različne keramične ali steklene lončke (plastike pa raje ne). Pri izbiri voska za svečo pustite svoji domišljiji prosto pot. Izberete lahko vosek različnih barv, lahko poskusite dodati kakšne dišave (v obliki eteričnih olj). Zelo dobre sveče lahko naredimo tudi iz naravnega čebeljega voska. Včasih so za izdelavo sveč uporabljali tudi loj in odpadno maščobo divjih in domačih živali. Pri izdelavi sveče sem uporabil navaden beli vosek, dodal pa sem nekaj smrekove smole (Slika 1) in sveča ob gorenju zelo lepo diši.

11 Dogodivscina Naredi sam - sveča  RevijaTabor_oktober_2012_naredisam_02

Vosek v posodi na šibkem ognju stalimo (Slika 2a). Uporaba plinskega gorilnika je smiselna, ker lahko hitro uravnavamo jakost ognja. Gorilnik mora stati na trdni, ravni podlagi. Staljeni vosek je precej bolj vroč kot tisti, v katerega namakamo prste, ko priteče z goreče sveče, zato je potrebno veliko pozornosti posvetiti varnosti pri delu. Ko se vosek tali, ga sproti dodajamo v posodo, dokler ta ni skoraj polna staljenega voska (Slika 2b). Posodo odstavimo z gorilnika z debelejšimi usnjenimi rokavicami ali s primernim orodjem, ki smo ga pred taljenjem preizkusili (varnost!). Če talimo vosek za več sveč hkrati, seveda uporabimo večjo posodo in tekoč vosek nato prelijemo.

Ko je vosek staljen, dodamo stenj. Vrvica za stenj mora biti iz naravnega materiala (bombaž, lan, konoplja). Uporabil sem navadno konopljeno vrvico, ki sem ji dodal kovinsko podložko za utež, ki je potrebna zato, da vrvica ne priplava na površje (Slika 2b). Stenj z zgornjim koncem najprej previdno namočimo v vosek, počakamo, da se malo ohladi, nato pa postavimo v vosek tako, da je obteženi del na dnu (Slika 2c). Črna žica na Sliki 2c služi samo za to, da stenj stoji pokonci, dokler se vosek ne ohladi in strdi.

11 Dogodivscina Naredi sam - sveča RevijaTabor_oktober_2012_naredisam_03

Ko se vosek ohladi, stenj odrežemo na primerno višino in sveča je gotova.