Izdelava preproste košare

Poglejmo, kako lahko izdelamo enostavno košaro iz leskovih (boljše je iz vrbovih) vej in srobota. Prikazan je zelo poenostavljen “model”, za izdelavo pravih košar potrebujemo boljši material, znanje in nekaj vaje.

Uporabil sem enoletne leskove šibe, ker so bile na voljo in jih v naravi pogosto najdemo. Sicer je lažje plesti košare iz vrbovih šib. Ker so iz mehkejšega lesa, so bolj upogljive in manj pokajo pri delu. Vrbove šibe so uporabne tudi suhe.

Vse vezave so narejene s srobotom. To je tista ovijalka, ki se z viticami oprijema grmov in drevesnih vej ter jih včasih čisto prekrije. Če boste za vezanje uporabili navadno vrvico, pa seveda ne bo nič narobe. Ker navadni vrzni vozel s srobotom ne drži, je treba vezati z nekoliko ojačanim vrznim vozlom. Na Sliki 1 je zaradi nazornosti vozel prikazan z vrvjo. Ko naredimo vrzni vozel, prosti konec še enkrat ovijemo okrog vrvi, kot kaže modra puščica na Sliki 1a. Vozel zategnemo in če je pravilno zavezan, izgleda tako, kot vidimo na Sliki 1b.

06 Dogodivscina Naredi sam - Kosara01a

Najprej je treba pripraviti srobot. Naberemo lanske poganjke (lahko so dolgi več metrov) s posušeno povrhnjico in zelenimi stranskimi poganjki. Z upogibanjem in zvijanjem odstranimo povrhnjico tako, da ostane samo gibek notranji del (Slika 2a).

Dve močnejši šibi zvijemo v krog in zvežemo, kot je prikazano na Sliki 2b. Nato dodamo poljubno število šib, da dobimo obod košare (Slika 2c). Na mestu, kjer se šibe križajo, prepletemo s srobotom in utrdimo dno košare (Slika 2d). Zdaj lahko notranjost obložimo z večjimi listi (kostanj, lapuh, medvedove tace) in košara je gotova.

Če pa nam ostane še kaj časa in volje, lahko celo košaro prepletemo z leskovimi (vrbovimi) šibami (Slika 2e). Na začetku je delo razmeroma lahko, proti koncu pa začne zmanjkovati prostora in se je treba nekoliko bolj potruditi. Nazadnje lahko zgornji rob in ročaj prepletemo še s srobotom in košara je končana. Košara nima ravnega dna, zato jo je najbolje nekam obesiti (v šotor, na vejo drevesa).

06 Dogodivscina Naredi sam - Kosara02a