S svetovnimi prvaki o precizni orientaciji

Objavljeno:

Kot obljubljeno, objavljamo daljšo, nelektorirano različico pogovora z Emilom Kacinom, Matejo Keresteš in Krešom Kerestešem, ki so za Slovenijo letos osvojili zlato medaljo in postali svetovni prvaki v precizni orientaciji. Krajša verzija pogovora je bila objavljena v septembrski številki revije Tabor (2017).

Emil Kacin Foto: Arhiv OZS 

Najprej iskrene čestitke za naslov svetovnih prvakov v štafetah v precizni orientaciji! Kako ste naslov dojeli v trenutku, ko ste videli rezultate in kako sedaj po več kot mesecu dni?

Mateja: Hvala lepa za čestitke. Dolgo časa smo čakali, da so organizatorji izračunali rezultate in je napovedovalec končno objavil vrstni red nastopa tekmovalcev tretje predaje v TempO od trenutno najslabše uvrščene ekipe do najboljše. Ni in ni imenoval Slovenije. »In na koncu startata člana najboljših ekip. To sta…(dolg premor)… Norveška in zadnja Slovenija!« Z Emilom sva se presenečeno spogledala, si čestitala, da sva odlično opravila, in razmišljala ali bo Krešo zdržal pritisk vodeče ekipe. Takrat so tudi objavili trenutne rezultate. Z Emilom sva hitro preračunala koliko sekund imamo prednosti pred zasledovalci. Za odgovarjanje bi si v primerjavi z Norvežanom lahko privoščil okoli 10 sekund več časa in eno napako več. Krešo je svoj nastop opravil mirno. Njegov nastop v TempO je bil identičen Norvežanovemu in vedeli smo, da smo prvi. Nato so sledile čestitke.

Vsi člani ekipe smo enako prispevali k uspehu. Vsak od nas je zbral po 7 točk. Nobena druga ekipa ni imela tako dobrih in enakovrednih rezultatov.

Krešo:  Po tekmovanju je sicer prišlo do nekaj pritožb in žirija tekmovanja je nekaj kontrol iz PreO razveljavila, vendar tudi to ni vplivalo na naš končni rezultat. Zato je do končne razglasitve prišlo dokaj pozno in šele takrat smo si lahko čestitali.

Emil:  Po mesecu dni in po analizi tekme lahko samo rečem ,da smo bili popolnoma suvereni vsak trenutek tekme in zmaga ni bila vprašljiva. Komaj čakam branitev naslova.

Krešo, vi ste pred desetimi leti osvojili posamičen naslov svetovnega prvaka v Pre-O. Lahko primerjate ta dva uspeha? Kateri vam je ljubši?

Krešo:  Najljubši naslov mi je naslov svetovnega prvaka v TempO, na katerega še čakam in upam, da ga bom le dočakal ter da mi ne bo potrebno nanj čakati še naslednjih deset let.​ 😀 Vsekakor sem zelo vesel ekipnega uspeha, ki je najboljša motivacija za vse nas, a imajo posamični naslovi večjo težo in PreO je nekakšna klasična disciplina. 

Udeležbe na velikih tekmovanjih vam niso tuje. Kako so potekale vaše priprave na ta SP?

Emil:  Zaradi časovnih omejitev sem letos izpustil nekaj reperzentančnih priprav. Udeležil sem se večine bližnjih tekem. Tu moram izpostaviti tudi velik trud Kreša, ki je za treninge poiskal karte in terene podobne terenom v Litvi.

Mateja: Konec leta 2015 smo se aktivno udeležili tečaja psihološke priprave športnika. To nam je odprlo nove vidike priprav, ki jih do tedaj nismo poznali niti izvajali. Sedaj ta zavedanja opravimo skupaj pred odhodom na tekmovanje, na tekmovališču pred štartom tekme pa to opravi vsak za sebe.

​Krešo:  To je bil moj deveti nastop na svetovnih prvenstvih. In iz leta v leto je konkurenca močnejša. Zato so tudi priprave zelo pomembne. Zaradi službenih obveznosti je na koncu zmanjkalo časa za zadnje treninge. Tako smo za trening vzeli latvijsko prvenstvo in tekmi evropskega pokala v Latviji, ki so bile tik pred svetovnim prvenstvom.

 Mateja Keresteš Foto: Arhiv OZS

SP je sestavljeno iz več tekem v različnih disciplinah. Štafete so potekale proti koncu dogodka. So prejšnje tekme vplivale na vaš nastop na štafetah?

Mateja: Na uradnih treningih in tekmah v TempO in PreO, ki smo jih opravili pred tekmovanjem v štafetah, smo spoznali način trasiranja traserja, saj ima vsak traser svoj način. To je pomagalo pri naslednjih tekmovanjih, ki so sledila. Osebno sem se počutila samozavestno.

Emil:  Po disciplini TempO sem bil izjemno razočaran. Vendar se je bilo potrebno hitro zbrati saj so si tekme sledile dnevno. Prvi dan posamezne PreO tekme pa je pokazal, da se lahko kosam z najboljšimi in v štafetni nastop sem šel sproščeno. 

Krešo:  Glede na zelo natrpan urnik tekmovanj in obveznosti, posebnih priprav prav na štafete nismo imeli, ker si nismo zadali nobenih ciljev. Osebno nisem računal na katerokoli visoko uvrstitev. Sicer so štafete potekale na golf igrišču, ki je bistveno drugačen teren od preostalih značilnih litovskih terenov, ki so nam delali nekaj problemov.

Pri štafetah veliko odigra tudi taktika, saj so si posamezniki, ki tvorijo štafeto različni tako po osebnosti kot po znanju in izkušnjah iz tekmovalne discipline. Kakšna je bila vaša taktika in kdaj ste jo skovali, že pred prvenstvom ali pred začetkom tekme?

Emil:  Taktika je bila izbrana že ob prijavi ekipe. Pred tekmo smo še enkrat preleteli okvirni plan (poraba časa na tekmovalca, pobiranje po težavnosti, oddaljenost kontrol). Ko vidiš karto in zadane naloge pa je odločitev nekakšen kompromis med taktiko in hitro odločitvijo.

Mateja: Dan pred tekmovanjem je bil dogovor, da bomo tekmovali v vrstnem redu kot že nekajkrat doslej. V prvi predaji je bil Emil, ki naj bi reševal težje oddaljene kontrolne točke, Krešo pa naj bi bil v zadnji predaji, ker ima največ znanja in naj bi reševal tiste, ki jih z Emilom ne bi znala rešiti.

Poleg tega je zelo miren, ko ga opazuje občinstvo, saj je bila zadnja TempO kontrola pred publiko.

​Krešo:  Štafete so mlada disciplina in so bile šele drugič uradni del svetovnih prvenstev.​ Naša taktika se je izoblikovala na prejšnjih tekmah. 27 kontrol, od katerih jih vsak tekmovalec “pobere” ​9 oziroma eno tretjino. Ko sem začel predajo, mi glede taktike ni bilo potrebno nič razmišljati: “pobrati” sem moral preostale kontrole in v preostalem času. Pri TempO ni taktiziranja. Za to se je potrebno mentalno pripraviti.

Pre-O je en redkih športov, kjer v isti kategoriji enakovredno tekmujejo tako moški kot ženske. Ali se vam zdi, da razlika vseeno vpliva na to, kako s pripravami in nato s progo na SPju opravijo moški in kako ženske?

Krešo:  Precizna orientacija je mentalni šport in ta od tekmovalcev zahteva predvsem umske sposobnosti, ki pa bi jih bilo nemogoče ločiti na moške in ženske. Menim, da spol nima bistvene vloge pri možganskem razvoju, pomembno pa je, da jih za optimalno funkcioniranje izoblikujemo podobno kot atleti izoblikujejo svoje telo. To je izvedljivo z učenjem in različnimi vajami. Imamo pa vsi tekmovalci različne načine priprav na tekmovanje ne glede na spol.

Mateja: Ne, ni razlik med moškimi in ženskami. Večje razlike so med mlajšimi in starejšimi, kar je predvsem opaziti v TempO. V PreO pa smo si vsi enakovredni.

Emil:  Verjetno je res bolj razlika v letih in to pride do izraza v TempO disciplini, kjer se mlajši odločajo hipno, starejši pa s preverjanjem in hitro pridobimo kakšno dodatno sekundo.

Pre-O se razlikuje od vsem bolj poznanemu Foot-O. Emil, vi ste tekmovalec v obeh športnih panogah in tudi v Foot-O v svoji disciplini predstavljate trd oreh za marsikoga od mlajših in fizično močnejših tekmovalcev. Ali mislite, da na vaše dobre uvrstitve vplivajo tudi treningi Pre-O?

Emil:  Precizno in hitro razumevanje karte je osnova za dobrega Foot-O tekmovalca tako, da treningi vsekakor vplivajo pozitivno. 

Se vam zdi, da je v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami Pre-O dobro razvita?

Emil:  Po rezultatih, entuziazmu posameznikov in njihovih treningih je v svetovnem vrhu. Po številčnosti pa žal ne.

Mateja: V Sloveniji se s precizno orientacijo aktivno ukvarja le peščica. Upajmo, da bo z našim uspehom ta disciplina nekoliko bolj prepoznavna v Sloveniji in se nam bo pridružilo večje število novih tekmovalcev.

Krešo:  Razvitosti nekega športa ne moremo meriti po rezultatih na velikih tekmovanjih, čeprav je tudi to eden od pokazateljev, na podlagi katerih se pri nas razvrščajo različne športne panoge. Za razvitost je predvsem pomemben tekmovalni sistem in delo v klubih. Ker v Sloveniji ni ravno velikega interesa za precizno orientacijo, je zelo pomembno skupno ligaško tekmovanje, ki ga imamo skupaj s Hrvati in Italijani. Sam precizno orientacijo vidim kot tehnično orientacijsko najzahtevnejšo disciplino in najvišjo stopničko. Zato je razvitost zelo odvisna tudi od dela v orientacijskem teku.

 Krešo Keresteš Foto: Arhiv OZS

Kakšne bi bile vaše spodbudne besede za nekoga, ki se še nikoli ni udeležil nobene tekme v Pre-O a bi si tega želel?

Krešo:  ​Če ste radi v naravi, imate radi karte in orientiranje, so orientacijski športi pravi za vas. V precizni orientaciji fizične sposobnosti niso pomembne in zato se lahko v njej enakovredno pomerite ne glede na starost in spol. Kdor bo pri PreO pogrešal hitrost, se bo sigurno našel v TempO. 

Emil:  Pridite, poizkusite – mogoče najdete šport , ki vas bo pritegnil. Ni pravi odgovor »drugič« ampak »ob prvi priložnosti«.

Mateja: Veseli bomo novih članov v naših vrstah. Z veseljem jim bomo predstavili skrivnosti detajlnih kart in načine reševanj. V Sloveniji se s tem ukvarjamo v OK Trzin in OK Azimut. Na spletni strani Orientacijske zveze je objavljen koledar naših tekmovanj, ki jih organiziramo ali se jih udeležujemo. Vsekakor lahko vsakdo kontaktira Kreša preko elektronske pošte kreso.kerestes@gmail.com.

V čem vi vidite največjo lepoto Pre-O?

Mateja: To je športna disciplina, ki ni fizično zahtevna in poteka v popolni tišini. Celoten čas, ko si na progi, zahteva popolno koncentracijo. Poleg tega je potrebna natančnost branja karte in merjenja terena.

Krešo:  Branje podrobnih kart, ki skoraj meji na njihovo proučevanje in primerjanje s terenom me vedno navdušuje. Rad imam sproščeno in prijateljsko vzdušje na tekmovanjih.

Emil:  To je šport vseh starosti, spolov in gibalnih danosti. Šport v naravi ki temelji na hitrosti in natančnosti naših misli.

In čisto za konec: ste že začeli s pripravami na naslednji SP?

Emil:  Da, začeli smo že en teden pred letošnjim SP.

​Krešo:  Naslednje prvenstvo bo v Latviji in tik pred letošnjim svetovnim prvenstvom smo se tam udeležili treh tekem, si ogledali terene in tudi malo potrenirali. Tako smo tudi proučili način trasiranja traserja, ki bo trasiral proge za prvenstvo. Za naše priprave na to tekmovanje, izdelujemo v Udin borštu novo karto, saj smo tam našli podoben teren, kot ga pričakujemo v Latviji. Počasi zbiram tudi karte in druge informacije o portugalskih terenih, ker bo tam svetovno prvenstvo čez dve leti.

Mateja: V letošnjem letu nas čaka še kar nekaj tekmovanj, od državnih prvenstev do tekmovanj v tujini, med drugim tudi za Evropski pokal. Redni nastopi na tekmovanjih so najboljši del priprav.

Hvala za vaš čas in še veliko prav določenih zastavic v Pre-O! 🙂

Krešo:  Hvala!​

Mateja: Bralci ste lepo vabljeni na naše naslednje tekmovanje v PreO in TempO, ki ju 16. in 17. septembra organiziramo člani Orientacijskega kluba Trzin na Toškem Čelu pri Ljubljani.

Emil:  Se vidimo na naslednji tekmi!